Voetblessures

Achillespeesklachten

De achillespees wordt gevormd door het samenkomen van de kuitspieren. Wanneer men op de tenen gaat staan, worden de kuitspieren geactiveerd. Tijdens het sporten wordt daarom veel kracht op de achillespees uitgeoefend.

Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, waarbij sprake is van  een ontstekingsreactie aan de pees of degeneratie van het peesweefsel. Soms is er sprake van een combinatie van beide. Ook ongelijkmatige belasting van het peesweefsel kan klachten veroorzaken, waardoor kleine beschadigingen in het peesweefsel ontstaan.

Er zijn interne en externe factoren die een rol kunnen spelen bij het oplopen van een achillespeesblessure. Interne oorzaken zijn bijvoorbeeld een afnemende doorbloeding (door het ouder worden), verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren. Maar ook overgewicht, voetstandsafwijkingen (holvoet, doorgezakte middenvoet met als gevolg overpronatie bij afwikkeling), beenlengteverschil en bekkenscheefstand kunnen klachten veroorzaken.

Externe oorzaken zijn bijvoorbeeld plotselinge verandering in trainingsintensiteit, slechte looptechniek, wisselen van ondergrond, slecht (sport)schoeisel, sterke afkoeling en hoge belasting.

Hielspoor (Spina calcaneï)

Hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Deze verkalking is duidelijk aantoonbaar op een röntgenfoto en komt veel voor.

Hielpijn

Hielpijn is vaak het gevolg van een afwijkende voetstand. Deze kan een overbelasting veroorzaken van de chillespees of de grote pees onder de voet die aan het hielbeen hecht. Door een verkeerde voetstand of looppatroon ontstaat een vergrote trekkracht aan deze pezen waardoor overbelastingsproblemen ontstaan.

Om deze klachten te verminderen is het belangrijk om goed (sport)schoeisel te dragen met een stevige hielkap. Ook kan de voetstand gecorrigeerd worden met een steunzool om de trekkracht op de diverse pezen te verminderen. Hielpijn kan ook worden veroorzaakt door het sluiten van de groeischijf in de hiel (morbus sever). Dit komt bijvoorbeeld door intensief sporten of onvoldoende demping onder de hiel.

Bij de meeste kinderen verloopt het sluiten van de groeischijf probleemloos, maar soms levert dit toch pijnklachten op. Met een aangepast sportprogramma (stoppen bij pijn) en steunzolen die de voetstand optimaliseren en meer demping onder de hiel geven kunnen de pijnklachten snel worden verminderd.

Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes in de voorvoet. Meestal gaat het om de zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. Typisch is de pijn met uitstraling naar de tenen toe, die plotseling optreedt. Zonder behandeling wordt deze pijn vaak erger en soms zelfs chronisch. De oorzaken, symptomen en behandeling zijn vrijwel gelijk aan metatarsalgie.

Voorvoetklachten (metatarsalgie)

Tijdens het (hard)lopen kan men last hebben van de voorvoet. Dit wordt  metatarsalgie genoemd. Metatarsalgie is belastingsgebonden pijn aan de onderzijde van de middenvoetsbeentjes (metatarsalen). Metatarsalgie is geen diagnose, maar beschrijft de symptomen. Onder deze benaming vallen allerlei klachten onder de voet die zich vaak manifesteren ter hoogte van de middenvoetsbeentjes.

Voorvoetklachten kent de volgende oorzaken:

  • Een korter middenvoetsbeentje van de grote teen ten opzichte van de andere middenvoetsbeentjes. Hierdoor ontstaat er een grotere druk op de naastliggende middenvoetsbeentjes.
  • Afwijkend gangpatroon
  • Voettype; met name een holvoet geeft een verhoogde druk op de voorvoet.
  • Beenderige aanwassen op de voorvoetsbeentjes
  • Verdunning (atrofisch) vetkussentje onder de bal van de voet. Dit leidt tot een verminderde  schokdemping.
  • Overbelasting

 

 

.